S*Listorps Selkirk rex långhår (SRL)

Rasbeskrivning

Selkirken är en väldigt social och tillgiven kattras som gör sig utmärkt som sällskapskatter. De är oerhört nyfikna och tåliga och älskar att leka när tillfälle ges. De är samtidigt lojala och kärleksfulla och tyr sig gärna till människorna i hushållet utan att bli klängiga eller skrikiga. Då Selkirkar är väldigt sociala så trivs de med sällskap och tycker inte om att lämnas ensamma längre perioder. De flesta Selkirkar behåller sin lekfullhet långt upp i vuxen ålder och många tycks även ha ett stort intresse för att leka med vatten.

Selkirk rex förekommer i alla färgvarianter och teckningar, och finns i både långhårs- och kortårsvariant. Deras päls är tjock och fyllig och kräver regelbunden pälsvård men är relativt lätt att sköta då lockarna faller i korkskruvar som sällan trasslar sig. Selkirk rex katter är, trots sin rexgen, väldigt välpälsade. De är inte lika vanliga hos allergiker som många Cornish eller Devon rexkatter är. Detta beror på att de har ärvt den tjocka perserpälsen och som även gör att de fäller mer än andra rexkatter.

Rasen har en stark personlighet, är mycket lekfulla och ovanligt smidiga, trots sin relativt stora kropp och tjocka, lockiga päls. De är utmärkta sällskapskatter och fungerar även väldigt bra med både barn och andra djur.

Selkirk rex rasen är fortfarande under utveckling och CFA tillät utparning med Perser och Exotic (främst av klassisk typ) och Brittiskt lång- och korthår fram till januari 2015 för att bredda avelsbasen. Selkirk rex finns både i långhårig (Selkirk Rex Longhair- SRL) och korthårig (Selkirk Rex Shorthair- SRS) variant. På grund av tidiga utparningar och med hänsyn till att behålla rasen frisk testar många sina avelsdjur även för PKD – en njursjukdom som är genetisk. De första Selkirkarna ställdes ut på en CFA-utställning i USA 1990 och rasen fick Championstatus inom TICA 1994.Selkirk rex är en godkänd ras sedan 30 september 2017 i Fife – både som långhår och korthår. Redan 2005/2006 registrerades de första inom SVERAK - då som XLH/XSH.